Deelname Geld Gappie tijdens Week van het geld 2021
Tijdens de Week van het Geld op dinsdag 23 maart maakte wethouder Marjolein Moorman kennis met het project Geld Gappie, dat schulden onder jongeren bij de wortels aanpakt. Ze was onder de indruk van wat leerlingen leren onder begeleiding van een Geld Gappie en noemde de aanpak “vernieuwend”.
De wethouder maakte via een Google meets-meeting online kennis met één van de leerlingen van Orion. Zij heeft het afgelopen jaar begeleiding ontvangen van Geld Gappie. In een open gesprek met de wethouder vertelde de leerling hoe ze in de problemen dreigde te raken, doordat ze drie mobiele abonnementen heeft afgesloten voor haar moeder, haar nichtje en haarzelf. Met de hulp van Geld Gappie heeft ze inmiddels één abonnement kunnen afzeggen. “We hebben de vader kunnen mobiliseren en hij heeft gezorgd dat het abonnement van haar naam af ging”, vertelt haar Geld Gappie, Dangeri Torres Villa. “De vader heeft nooit een rol in haar leven gespeeld, totdat Geld Gappie hem een rol gaf. Hij pakte deze met beide handen aan.”
Emotioneel gesprek
Ontroerend werd het gesprek toen de wethouder vroeg “Wat heb je nu geleerd?” De leerling dacht echt even na en antwoordde : “Ik heb geleerd om nee te zeggen. Ik mag ook ‘nee’ zeggen en dat is niet onaardig bedoeld. Ik mag mezelf meer beschermen door beter mijn grenzen aan te geven.” Bemoedigend sprak de wethouder de leerling toe: “Fiets jij?” Ze keek de leerling vriendelijk aan en de leerling leek de vraag niet helemaal te verwachten en zei ‘Ja’. “En hoe heb je het geleerd?” Van mijn moeder. “En viel je de eerste keer?” ‘ja’ “En bleef je toen oefenen tot je het wel kon?” ‘Ja’. De wethouder maakte duidelijk dat ómgaan met geld ook op dezelfde manier gaat. Je moet het wel van iemand leren, met vallen en opstaan. “Dan val je, stap je weer op de fiets en met een duwtje in je rug, leer je het langzaam maar zeker zelf.”
Steun tijdens jong volwassen leven
Naast ondersteuning van een Geld Gappie voeren de leerlingen tevens gesprekken met Loes van Geffen, projectleider en initiatiefneemster van Geld Gappie (You4Youth). Loes van Geffen over het bezoek van de wethouder: “Een enorme eer en bevestiging dat we op de goede weg zijn met onze jongeren. We zien met Geld Gappie welke problemen we vroegtijdig kunnen voorkomen. Het is zo efficiënt, het is bijna een open deur en bijzonder dat deze aanpak niet eerder is ontwikkeld.”
Sociaal Raadsvrouw Dangeri Torres Villa die vijftien leerlingen begeleidt vertelt verder: “Loes en ik hebben de leerling begeleid met haar financiën in een periode dat ze zwanger was. Door de hechte band die ontstaat maak je zo’n zwangerschap echt van dichtbij mee. Met de hulp van Geld Gappie heeft ze geleerd hoe ze verschillende voorzieningen en toeslagen kan aanvragen zoals zorgtoeslag en Kindgebondenbudget. Ik ben blij dat ik haar de weg kan wijzen in haar ‘jong volwassen’ leven.”
Prijs voor meest innovatieve project 2020
Orion is op dit moment de grootste opdrachtgever van Geld Gappie en breekt hiermee een lans voor meer financiële ondersteuning voor het speciaal onderwijs en praktijkonderwijs. Geld Gappie is ontwikkeld in samenwerking met You4Youth, B&A, Orion, de Dreef, Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Zuidoost, ROC van Amsterdam en HvA (lectoraat Armoede Interventies) en won in 2020 de prijs voor meest innovatieve project in het onderwijs. De prijs werd uitgereikt door het samenwerkingsverband VO Amsterdam en Diemen. Het doel van Geld Gappie is om te voorkomen dat 18-jarigen, die financieel zelfstandig worden geacht, in de schulden komen. Vaak weten leerlingen niet wat er allemaal veranderd en geregeld dient te worden op financieel gebied als ze 18 worden. Lees meer over Geld Gappie.