The Great Escape (Amsterdam)

Het project ‘The Great Escape’ richt zich op mensen vanaf 18 jaar die weer vrij komen uit de gevangenis, schulden hebben en bij wie vermoed wordt dat sprake is van problemen die samenhangen met een licht verstandelijke beperking (LVB). The Great Escape geeft hen met een zorgvuldig uitgedacht programma kennis en tools mee die mogelijk kunnen bijdragen om niet te recidiveren (= weer in de gevangenis komen) door schulden. Als mensen na een detentieperiode vrijkomen en niet weten wat ze wel en niet moeten doen om niet (verder) in de schulden te komen, is de kans namelijk groot dat ze keer op keer opnieuw in  de fout gaan.

Waar gaat het project over?

Recidiveren in criminaliteit volgt regelmatig op recidiveren in schulden. Deze spiraal kan moeilijk doorbroken worden, maar het is niet onmogelijk. Meer kennis, meer inzicht en meer handelingsbegrip kunnen helpen om uit ellende en schulden te komen. Schulden maken is makkelijk, maar er vervolgens vanaf komen is erg moeilijk. Niet alleen het aflossen van schulden is hiervoor nodig, maar ook een gedragsverandering, zodat er geen nieuwe schulden meer ontstaan. De groep mensen die door schulden en LVB-problematiek in detentie terecht komt is zorgwekkend gro

Dit project gaat ervanuit dat mensen met LVB en schulden die uit de gevangenis komen niet ineens ander financieel gedrag gaan vertonen als zij niets aanvullends hebben geleerd.

  1. De 15 ex gedetineerden met LVB problematiek die meedoen aan het project krijgen een lesprogramma dat ‘Hoe word je rijk?’ heet en al 8 jaar het grootste preventieprogramma in schulden is in Amsterdam en Zaanstad maar ook al jaren in Haarlem, Heerhugowaard, Hoorn en Purmerend draait. Het programma is samen met schuldhulpverleners ontworpen. Zij geven aan dat jongvolwassenen allemaal dezelfde fouten maken. Zij gaan ervan uit als ze allemaal dezelfde fouten maken we ze ook kunnen onderwijzen om deze fouten niet te maken.
  2. De onderwerpen waar de lessen over gaan zijn zorgverzekering, studiefinanciering, mobiele telefonie, boetes, incassotraject en fraude. Volgens de schuldhulpverleners zijn dit de onderwerpen waar de meeste schulden in gemaakt worden.
  3. Samen met de schuldhulpverlening in detentie wordt er gekeken waar de schulden gemaakt zijn en wat de gedetineerden moeten leren om hiervan af te komen. Hoe tref je een regeling? Hoe betaal je een boete? Wat vul je waar in? Hoe voer je een gesprek met de deurwaarder?
  4. Daarnaast gaat het project uit van Mobility Mentoring: doordat het brein van de gedetineerden in de overlevingsstand staat vernauwt de blik en ga je bij de dag leven. Door te leren ontspannen in tijden van armoede en acceptatie te vinden voor de totale situatie kan er ruimte komen voor andere patronen.
  5. De gedetineerden gaan sporten en leren wat ze kunnen doen om zonder geld fit te blijven. Ook vertelt deze personal trainer van Elite hun wat ze het beste kunnen eten als ze 35 euro per week te besteden hebben. Ze krijgen voedingsadviezen. De trainer gaat uitgebreid in op wat er gratis of goedkoop is in Amsterdam en wat je allemaal kunt doen en ondernemen waarvoor je geen of nauwelijks geld kwijt bent..

Met welk resultaat ben je tevreden?

Voor eind december 2020 hebben 30 (op dat moment ex-) gedetineerde LVB’ers

  1. meer kennis over wat ze wel en niet moeten doen om niet in de schulden te komen en begrijpen het ook;
  2. zijn ze bezig met een stabiele oplossing voor hun oude schulden, hebben ze meer kennis in huis en hulp om geen nieuwe schulden te maken;
  3. werken ze (goed) samen met de hulpverlening;
  4. is hun zelfstandig organisatievermogen vergroot;
  5. hebben ze de tools om zich te ontspannen en de tools om beter om te kunnen gaan met armoede;
  6. weten ze wat ze kunnen doen om zonder geld meer te sporten en zich te vermaken;
  7. weten ze hoe ze het beste (gezond) kunnen eten in tijden van armoede (schuldsanering bijvoorbeeld);
  8. zijn ze aan het werk of hebben dagbesteding (gemeente).
  9. Ook wil het project samenwerkingsverbanden versterken die een LVB-specifieke aanpak uitvoeren.

Daarnaast wil het project professionele samenwerkingsverbanden versterken die een LVB-specifieke aanpak uitvoeren.

Meer weten?
Neem contact op met Loes van Geffen, projectleider : 06 – 42 61 94 91/ loes@moneystart.nl